Veelgestelde vragen over luchtopnames & videoproducties

Luchtopnames met een drone

Mag iedereen vliegen met een Unmanned Aircraft System (UAS)?

Nee. Het commercieel uitvoeren van vluchten met een UAS boven Nederlands grondgebied is verboden. Hiervoor is voor elk afzonderlijk project een ontheffing van het ministerie van Infrastructuur en Milieu nodig.

Hebben jullie zo’n ontheffing?

Ja, wij zijn een van de weinige erkende bedrijven in Nederland die vluchten met onbemande luchtvaartuigen mogen uitvoeren.

Kan iedereen een ontheffing aanvragen?

Nee, dat kan alleen als een bedrijf alle benodigde certificeringen heeft voor apparatuur en personeel.

Kan ik als opdrachtgever meekijken met de opnames die gemaakt worden?

Ja, u kunt meekijken op een live monitor bij de cameraman.

Kan een drone binnen vliegen?

Ja zeker! Dat kan, mits het veilig is. De mensen die zich in de ruimte bevinden krijgen duidelijke instructies vooraf.

Hoe hoog kan een UAS stijgen?

Een drone kan stijgen tot wel 1.000 meter hoogte, maar dit is niet toegestaan. Een drone mag tot 120 meter (400 feet) hoogte de lucht in.

Hoe lang kan de UAS vliegen op een acculading?

Afhankelijk van de zwaarte van de apparatuur die onder de drone hangt kan de drone tussen de 6 – 20 minuten vliegen. Het verwisselen van een batterij neemt een paar minuten in beslag.

Vliegen jullie boven mensen? Bijvoorbeeld tijdens events en concerten?

Nee, dat doen we nooit. Veiligheid is het belangrijkste en we nemen geen enkel risico. En bovendien is het volgens de huidige regelgeving niet toegestaan.

Kan een UAS ook in de regen vliegen?

Bij een paar spatjes kan de drone gewoon vliegen. Het is dan wel verstandig om te bekijken of het zinvol is, want beelden in de regen zijn niet altijd goed voor het eindresultaat.

Zijn jullie verzekerd?

Ja, Bocavista is verzekerd (anders krijgen we ook de vergunning niet :-).

Uit hoeveel man bestaat de crew?

Afhankelijk van de locatie en de drone bestaat de crew uit twee tot drie personen; een piloot, een camerman en een observer. De piloot is verantwoordelijk voor het veilig vliegen van de drone. De cameraman bedient de camera. De observer is verantwoordelijk voor alles wat er op de grond gebeurt en het wel en wee van zijn collega’s.

Videoproducties

Wat kost een film eigenlijk?

Het prijskaartje is afhankelijk van het wensenpakket die we in overleg vertalen in bouwstenen. De klant is koning: je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

Wat zijn de bouwstenen waar ik uit kan kiezen bij het produceren van een film?

Er is keuze uit bouwstenen als titels in de film, voice-over, animaties, figuranten of acteurs, de locatie en muziek. Waar u voor kiest hangt af van uw doelstelling en uw budget.

Mag ik commerciële muziek gebruiken?

In veel gevallen mag dat. Je moet er alleen wel voor betalen, net als wij en de rest van Nederland.

Waarom kost het gebruik van commerciële muziek geld?

Bocavista moet iedere track die voor een productie wordt gebruikt aangeven bij Buma Stemra. De kosten die zij voor het gebruiksrecht van muziek vragen belasten wij één-op-één door. Kijk voor meer informatie over de kosten van het gebruik van muziek op bumastemra.nl.

Hoe lang duurt het voordat een productie klaar is?

Onze snelste productie was binnen een dag klaar. Maar er zijn ook producties die tot een half jaar de tijd in beslag nemen. Het hangt helemaal af van de soort productie. Wij kunnen snel schakelen. (-:

Ontzorgt

Een berichtje, foto of video plaatsen op social media en afwachten wat er gebeurd? Wij adviseren om eerst te onderzoeken waar je jouw doelgroep mee helpt, waar je ze kunt bereiken en wat de concurrent doet. Dit vormt de basis van de contentstrategie en kalender.

Bocavista ontzorgt en denkt mee met jouw contentstrategie.

Adviseert

 Een video maken en achteraf bedenken op welk social media kanaal je hem gaat plaatsen? Wij adviseren om eerst te bedenken waar je de content gaat plaatsen. Op deze manier kan je rekening houden met de opbouw van je content. Elk platform heeft namelijk andere richtlijnen.

Bocavista adviseert waar je content aan moet voldoen voor het beste resultaat.

Helpt

Heb je een strategie, een contentkalender en heb je content laten maken? Dan ben je bijna klaar... Rest je alleen nog om de content op het juiste platform, in een duidelijke context en op het juiste moment te plaatsen. De juiste tagging en omschrijving is net zo belangrijk als de online strategie.

Bocavista helpt en adviseert met de publicatie van jouw online content.