Wat heeft een luchtballon met een drone te maken?

Wat heeft een luchtballon met een drone te maken?Nederland barst van de regels. Zo ook rondom het vliegen met drones. En dat is niet voor niets. Een drone is namelijk niet het enige object dat gebruik maakt van ons luchtruim.

Het is in Nederland verboden om te vliegen met een UAS.

Tenzij je een ontheffing hebt van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Heb je die niet, dan ben je strafbaar, kun je boetes verwachten en ben je niet verzekerd. Bocavista heeft dat wel en mag ontheffingen aanvragen op het verbod om opnames vanuit de lucht te maken.

Als je vliegt, dan moet je je houden aan de luchtvaartregels.

Dit om te voorkomen dat je andere luchtruimgebruikers hindert of met hen in botsing komt. Denk aan sport- of zweefvliegtuigjes, politie- of traumahelicopters en luchtballonnen.

Bocavista kent alle ins en outs rondom luchtvaartklasses, vliegen bij luchthavens, vliegen in alle toegestane weersomstandigheden en het omgaan met noodsituaties. De systemen waarmee we vliegen zijn gecertificeerd en luchtwaardig bevonden. En de crew is professioneel opgeleid en getraind en daarmee ook gecertificeerd.

Veelgestelde vragen over de Luchtopnames

Mag iedereen vliegen met een Unmanned Aircraft System (UAS)?

Nee. Het commercieel uitvoeren van vluchten met een UAS boven Nederlands grondgebied is verboden. Hiervoor is een ROC of ROC-Light vergunning nodig van het ILenT.

Hebben jullie zo’n ontheffing?

Ja, wij zijn met de ROC-vergunning, een van de weinige erkende bedrijven in Nederland die vluchten met onbemande luchtvaartuigen mogen uitvoeren.

Kan ik als opdrachtgever meekijken met de opnames die gemaakt worden?

Ja, u kunt meekijken op een live monitor bij de cameraman.

Kan een drone binnen vliegen?

Ja zeker! Dat kan, mits het veilig is. De mensen die zich in de ruimte bevinden krijgen duidelijke instructies vooraf.

Hoe hoog kan een UAS stijgen?

Een drone kan stijgen tot wel 1.000 meter hoogte, maar dit is niet toegestaan. Een drone mag tot 120 meter (400 feet) hoogte de lucht in.

Hoe lang kan de UAS vliegen op een acculading?

Afhankelijk van de zwaarte van de apparatuur die onder de drone hangt kan de drone tussen de 6 – 20 minuten vliegen. Het verwisselen van een batterij neemt een paar minuten in beslag.

Welke camera’s gebruiken jullie in combinatie met de drone?

Het hangt af van de drone. Informeer naar de mogelijkheden.

Vliegen jullie boven mensen? Bijvoorbeeld tijdens events en concerten?

Nee, dat doen we nooit. Veiligheid is het belangrijkste en we nemen geen enkel risico. En bovendien is het volgens de huidige regelgeving niet toegestaan.

Kan een UAS ook in de regen vliegen?

Bij een paar spatjes kan de drone gewoon vliegen. Het is dan wel verstandig om te bekijken of het zinvol is, want beelden in de regen zijn niet altijd goed voor het eindresultaat.

Zijn jullie verzekerd?

Ja, Bocavista is verzekerd.

Uit hoeveel man bestaat de crew?

Als je met een drone vliegt die zwaarder is dan 4 kilo dan bestaat de crew uit een piloot, een cameraman en een observer. De piloot is verantwoordelijk voor het veilig vliegen van de drone. De cameraman bedient de camera. De observer is verantwoordelijk voor alles wat er op de grond gebeurt en het wel en wee van zijn collega’s.